För någon vecka sen ställde jag mig i köket tillsammans med min kära syster och bakade dessa supergoda och mjuka Lussekatter. Enligt mig ska Lussekatter smaka mycket saffran, de ska ha lagom mycket socker och sen ska de vara mjuka. Dessa blev så goda att syrran fyllde en hel fryspåse med Lussekatter innan hon åkte hem. Så här kommer mitt recept. Ca 20-25 st bullar 50g jäst för söta degar 300g kesella 150g smör 5 dl mjölk 2 1/4 dl socker 1,5g saffran (3 pkt) 1 tsk salt 13 dl vetemjöl (ibland kan det behövas antingen mer eller mindre) Garnering: Russin eller pärlsocker Pensling: 1 ägg 2 msk vatten Gör såhär: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med ca 1 tsk socker i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Värm mjölken tills den är fingervarmt, därefter häller du smöret över mjölken. När smör och mjölkblandningen är fingervarmt så häller ni de över jästen och rör om. Tillsätt sedan halva mängden av vetemjölen och socker, kesella och salt. Låt degen köras i köksmaskinen i ca 15 min eller 15 minuter för hand. Om degen fortfarande känns lös så kan du hälla i mer vetemjöl under tiden den knådas. Tänk dock på att inte tillsätta allt för mycket vetemjöl då degen riskerar annars att bli för torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C. Pensla med uppvispat ägg och toppa med russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk