Saftiga saffrans gifflar fyllda med en ljuvligt smörig pistagekräm. Gifflarna är så mjuka att de smälter i munnen, och kombinationen av saffran och pistagenötter gifter sig oerhört bra ihop. Cirka 34–40 gifflar Deg: •50 g jäst för söta degar •17 dl vetemjöl •250 g kvarg •150 g smör •5 dl mjölk •2 dl socker •1 g saffran •1 ägg •1 krm salt Pistagefyllning: •150 g pistagenötter, skalade •150 g smör •150 g mandelmassa •1/2 dl socker •3 tsk vaniljsocker •1 tsk kardemumma •En nypa salt Pensling: •1 ägg Övriga ingredienser: 50g smält smör till att pensla gifflarna med efter gräddning ca 1-2 dl strösocker att vända gifflarna med Gör såhär: Deg: 1.Stöt saffran tillsammans med en nypa socker i en mortel. Värm sedan upp mjölk och saffran till 37 grader eller tills det blir fingervarmt. 2.Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av den ljumma vätskan. Tillsätt resten av vätskan och övriga ingredienser och tänk på att inte hälla i all vetemjöl i början. Känns degen för lös kan man tillsätta mer vetemjöl. 3.Knåda degen för hand i ca 15 minuter eller i maskin i ca 10 minuter tills den är smidig och elastisk. 4.Täck bunken med en duk och låt degen jäsa i 30–40 minuter. Pistagefyllning: 1.Mixa pistagenötterna till ett fint mjöl i en matberedare. 2.Tillsätt mandelmassa, smör, socker, vaniljsocker, kardemumma och salt. Mixa till en jämn och bredbar fyllning. Forma gifflarna: 1.När degen jäst klart, dela den i två delar för att underlätta hanteringen. Kavla ut varje del till en stor rektangel, ca 0,5 cm tjock. 2.Bre på ett tunt och jämnt lager pistagefyllning över hela rektangeln. 3. Vik sedan degen med den korta sidan tre gånger och kavla lätt så att den blir lite plattare. Skär sedan gifflarna och tänk här på att inte skära de i för stora delar då de kommer bli större både under jäsning och under tiden de är i ugnen. 4.Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk i ytterligare 1 timme. Grädda och garnera: 1.Pensla gifflarna med uppvispat ägg. 2.Grädda i ugnen på 200 grader (gärna varmluft) i ca 12 minuter, eller tills de fått en gyllene färg. 3.Direkt efter gräddningen, pensla gifflarna med smält smör och vänd sedan i strösocker.