[newsletter] Trileche är en delikatess som består av en fluffig sockerkaka dränkt i gräddmjölk och toppas med karamellsås. Trots sin imponerande presentation är denna läckerhet förvånansvärt enkel att tillaga och smakar fantastiskt! Trileche bakas i hela Balkan och Turkiet men har sina rötter i Latinamerika. I det här receptet beskriver jag hur albanerna skapar sin egen version av Trileche genom att utesluta den kondenserade mjölken för att undvika överdriven sötma i sockerkakan. Tårtan räcker till ca 8-10 portioner beroende på bitarnas storlek Sockerkakan: 5 st ägg 2 dl strösocker 3 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 3 dl vetemjöl Toppingen: Ca 2 dl Karamell sauce (finns i välsorterade orientaliska livsmedelsbutiker) Mjölkblandningen: 5 dl vispgrädde 6 dl mjölk 3% Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader på över och undervärme. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd försiktigt tills mjölblandningen har blandats in ordentligt. Häll ner smeten i en ugnssäker form som är klädd med bakplåtspapper. In i ugnen i ca 25 minuter, beroende på ugnen du har så kan tiden variera. Medans kakan gräddas i ugnen så man man röra ner grädde och mjölk i en skål och ställa åt sidan. När kakan är klar så ska den få svalna ordentligt och därefter ska den vändas på ett fat. I samma ugnsform som kakan har legat i ska 1/3 av mjölkblandningen hällas i och sedan ska man lägga tillbaka sockerkakan i formen igen med toppen av tårtan ner mot mjölken för att få den extra saftig. Gör små hål i sockerkakan med hjälp av en gaffel eller kniv och dränk sedan kakan i mjölkblandningen. Bre på karamellsås och låt kakan vila i kylen i ca 1-1,5 timme innan servering.