<h3 class="p1" style="text-align: left;"><span style="font-size: inherit;">Basbousa är en riktigt saftigt mannagrynskaka som dränks i sockerlag och blir därför riktigt saftig och god. Jag väljer att smaksätta min Basbousa med citronzest och de tar hela kakan till nästa nivå.</span></h3> <h3 class="p1"><span class="s1">Receptet är relativt enkelt och måtten jag använder är mestadels en kopp. Använd en och samma kopp till måtten. </span></h3> <p class="p1"><strong><span class="s1">Recept för ca 25 st rutor </span></strong></p> <p class="p1"><span class="s1">1 kopp mannagryn </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 kopp vetemjöl </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 kopp turkisk yoghurt </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 kopp strösocker </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 kopp kokosflingor </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1/2 kopp rapsolja</span></p> <p class="p1"><span class="s1">5 st ägg </span></p> <p class="p1"><span class="s1">2 tsk bakpulver </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 dl vatten </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 msk vaniljsocker </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 citron (endast zest) </span></p> <p class="p1"><strong><span class="s1">Sockerlag </span></strong></p> <p class="p1"><span class="s1">1 1/2 dl strösocker </span></p> <p class="p1"><span class="s1">3 dl vatten </span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 citron (saft)</span></p> <p class="p1"><span class="s1">1 msk rosvatten</span></p> <p class="p1"><strong><span class="s1">Gör såhär </span></strong></p> <p class="p1"><span class="s1">Sätt ugnen på 180 grader över och under värme. </span></p> <p class="p1"><span class="s1">Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt resterande ingredienser och rör om till en klumpfri smet. </span></p> <p class="p1"><span class="s1">Smörj en plåt med smör eller rapsolja och häll sedan ner smeten i plåten. </span></p> <p class="p1"><span class="s1">Låt kakan gräddas i ugnen i ca 35-40 minuter i ugnen. </span></p> <p class="p1"><span class="s1">Lägg alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull. Koka upp under omrörning och ställ kastrullen sedan åt sidan så att sockerlagen svalnar en aning. </span></p> <p class="p1"><span class="s1">När kakan är klar ska den delas i valfri storlek och sedan ska man hälla över all sockerlag. Garnera med riven kokos, mandlar eller servera som den är. </span></p>