Halawet halib är en stor del av min barndom och uppväxt, vi brukar ofta göra halawat halib under högtiden Ashura men även under andra högtider. Den är busenkel och riktigt god. Recept för två tallrikar halawa 1 kopp vetemjöl 1 kopp majsstärkelse 1 kopp pulvermjölk (Nido som finns på Willys eller orientaliska livsmedelsbutiker) 200g smör 1 nypa salt 2 dl valnötter eller se längre ner i beskrivningen på fler tips på topping. Sockerlag: 4 dl strösocker 4 dl vatten En skvätt citronsaft (ca 1-2 tsk) 1 tsk kardemumma malen 0,2g saffran (kan uteslutas) Gör såhär Börja med sockerlagen. Sätt på medelhög värme och i med socker ner i en kastrull, på med vatten, citron, saffran, kardemumma och vaniljpulver. Rör endast om en gång sen ska sockerlagen koka upp utan omrörning på medelhög värme (utan att det kokar över) i cirka 3 minuter. Stäng av värmen och ställ sockerlagen åt sidan. Ta fram en ny kastrull och i den kastrullen ska smöret smälta på medelhög värme utan att den bränns vid. I med pulvermjölk, majsstärkelse, vetemjöl och salt. Blanda väl hela tiden så mjölkblandningen inte bränns vid. Mjölblandningen ska få en ljusbrun karamell aktig färg. Detta brukar ta lite tid och därför krävs det mycket tålamod. När mjölblandningen fått den ljusbruna färgen är det dags att gå i med lite sockerlag i taget under konstant omrörning. Blanda väl tills du fått en jämn och slät kola. Fördela sedan kolan i tallrikar och toppa med valfria nötter. Tips på topping: Pistagenötter, valnötter, madlar, rosenblad eller kokosflingor.