Zarda är en traditionell söt rispudding som är populär i bl.a de persiska och irakiska köket. Den är oftast tillagad med basmatiris, socker, saffran eller matfärg, och kryddor som kardemumma och kanel. Zarda är känd för sin livfulla gula eller orange färg och serveras ofta vid festliga tillfällen som bröllop och religiösa högtider. I Irak gör vi ofta en variant som kallas för Zarda w halib och den varianten är min personliga favorit då första lagret består av ett lager av en risgrynsgröts liknande röra men smak av kardemumma och rosenvatten. De andra lagret består av en klassisk Zarda. Recept för fyra portioner 1 1/2 dl rostade skalade mandlar 2 tsk kanel till garnering Riset: 3 dl basmatiris, sköljd och blötlagd i minst 2h 8 dl vatten Klassisk Zarda: Halva mängden av de förkokta riset Ca 3 dl vatten 1 tsk kardemumma 1 dl strösocker (addera mer socker om du önskar en sötare Zarda) 0,5g Saffran utlöst i 1/2 dl kokhet vatten 1 msk kokhet rapsolja Gräddig risgrynsgröt: Halva mängden av de förkokta riset 1 dl mjölk 1 dl grädde 1 st puck cream 1 tsk kardemumma 1 msk rosenvatten 1/2 dl strösocker (addera mer om ni vill ha den sötare) Gör såhär : Börja med att koka riset i vatten tills riset är färdigkokt och sugit åt sig de mesta av vattnet men fortfarande inte all vätska. Mixa riset med hjälp av en stavmixer tills riset mixats till små korn. Dela därefter riset i två delar så att ena delen blir till den klassiska Zarda och den andra delen till risgrynsgröten. Risgrynsgröten: Över riset ska grädde, mjölk, kardemumma och strösocker hällas i och koka upp under omrörning. Är gröten för tjock så kan man spä ut den med mer mjölk eller vatten. När man når den perfekta medeltjocka konsistensen så ska rosenvatten och puck cream hällas i och vändas försiktigt. Fördela gröten i glas och ställ åt sidan. Zarda: Häll vatten över andra hälften av riset tillsammans med strösocker och kardemumma. Rör om tills man når den perfekta konsistensen. Spä på med mera vatten om den känns för tjock och avsluta sist med att hälla i saffransvatten. Rör om tills hela smeten är gul. Fördela Zarda över risgrynsgröten, toppa med rostade mandlar och strö över lite kanel.