Under vår vistelse i Turkiet var Midye Dolma en vanlig syn, särskilt på restauranger nära havet, men även på många andra ställen. Denna delikatess består av blåmusslor fyllda med en risfyllning liknande dolma. Jag blev särskilt förtjust i den kryddiga varianten och har därför försökt återskapa den här hemma. Resultatet blev mycket lyckat och smakade fantastiskt! [newsletter] Recept för fyra portioner Ca 1 kg blåmusslor rensade 3 dl grötris 1 finhackad lök 2 msk paprikapure 1 msk tomatpuré 2 tsk koriander krydda 2 tsk pulbiber eller paprikakrydda (gärna med hetta om ni gillar hetta) 2 tsk torkad mynta 2 tsk Vegeta (eller 1 grönsaksbuljongtärning) Olja till stekning Vatten Salt och peppar efter smak Gör såhär: Skölj och rensa musslorna. Skölj riset. Stek finhackad lök i olja, tillsätt paprikapure, tomatpuré och stek tills oljan fått en röd färg. I med alla kryddor och buljong och stek ytterligare en stund. I med de tvättade riset och vatten precis så det täcker över riset. Låt koka på medelhög värme tills riset sugit åt sig all vätska. Täck kastrullen med ett lock och sänk värmen. Låt riset tillagas på låg värme under lock. Fyll musslorna med risblandningen och lägg sedan de fyllda musslorna i en ny kastrull. Ringla över lite olja över musslorna och även lite salt. Låt musslorna tillagas under lock i ca 10 minuter. Servera tillsammans med citron.