Mtabaq samak kan göras på så många olika sätt men detta är mitt favorit recept. Rätten består av saffransris som toppas med ett kryddigt täcke av vermicelli, karamelliserad lök och gula russin. Sist ska man toppa med fisken man stekt, i vanliga fall brukar jag använda torskrygg som jag steker i stekpannan men idag körde jag på ”Zubaidi fisk” som på svenska kallas för Silversmörfisk. Vill man imponera på sina gäster så tycker jag definitivt att man ska laga Mtabaq samak, så otroligt gott och dessutom så kräver det inte så lång koktid då fisken går fort att steka. Recept för fyra portioner Fisken: 4 st silversmörfisk eller 5 st torskrygg 2 tsk gurkmeja 1/2 st citron 1 msk vetemjöl Salt efter smak Olja till stekningen Vermicelli topping: 3 dl vermicelli 3 st gullök skivade 1 1/2 dl gula russin 1 tsk gurkmeja 1 tsk curry 1 tsk kardemumma malen 2 tsk sju kryddor 2 tsk allkrydda vegeta 1 dl vatten Riset: 5 dl basmatiris 0,5g saffran utlöst i 1 dl kokhett vatten 2 msk olja Gör såhär: Vermicelli topping: Om vermicellin inte redan är rostad så ska den först torr rostas i en stekpanna tills den blir gyllenebrun. När vermicellin fått färg så ska vattnet hällas i tillsammans med hälften ac allkrydda. Rör om på medelhög värme tills vermicellin är genomkokt. Ställ de sedan åt sidan. I en ny stekpanna ska löken stekas i olja på medelhög värme tills den nästan är karamelliserad. Därefter ska alla kryddor hällas i och röras om snabbt och sedan ska russinen och den förkokta vermicellin också i. Häll även i hälften av saffrans vattnet. Rör om tills allt fördelats jämnt och ställ toppingen åt sidan. Riset: Koka riset enligt anvisningarna. När riset är färdigkokt så ska andra hälften av saffrans vattnet hällas över riset. Värm upp oljan i en liten kastrull tills den blir riktigt varm och sedan ska oljan hällas över riset. Rör om i riset så allt fördelas jämnt och ställ åt sidan. Fisken: Gnugga hela fisken med citron. Häll gurkmeja, vetemjöl och salt i en skål och blanda. Gnugga fisken med blandningen och stek fisken i rikligt med olja på medelhög värme. Fisken ska stekas ca 3 min på varje håll men det kan även variera beroende på spis och vilken fisksort man väljer. Häll upp riset först, lägg sedan vermicelli toppingen och sist fisken