Alltså detta är så oerhört gott! Detta recept är lite nyttigare än den klassiska Musakhan som innehåller en hel del olja. Kycklingen blandas ihop med karamelliserad lök som sedan kryddas med sumak och kanel. Smakerna är helt fantastiska och gifter sig så bra ihop! Eftersom jag inte fick tag på det klassiska brödet ”saj” så använde jag mig utav fryst filodeg och det funkade alldeles utmärkt. Recept för ca 25 rullar 1 kg kycklingfilé 4 st hela kardemumma 2st lagerblad 1 msk allkrydda 1 gullök delad i två halvor Vatten 1 pkt fryst filodeg 6 st gullök medelstora 1/2 dl olivolja 1/2 dl sumak 1 1/2 tsk kanel malen 2 tsk allkrydda Svartpeppar och salt efter smak Garnering: Granatäppelsirap Granatäppelkärnor Finhackad persilja Vitlökssås: 2 1/2 dl turkisk yoghurt 1 dl majonnäs 1 vitlöksklyfta riven 1 tsk torkad mynta 1 tsk fryst persilja Salt och svartpeppar Gör såhär: Koka upp kycklingfilén tillsammans med 1 lök som är delad i två halvor, allkrydda, lagerblad, hel kardemumma och vatten precis så det täcker över kycklingen. Låt koka tills kycklingen är helt färdiglagad. Skumma av då och då. Under tiden som kycklingen tillagas så kan skiva löken och fräsa den i olivolja tills den nästan är karamelliserad. När den nästan är karamelliserad så går man i med sumak, kanel och allkrydda. Fräs på medelvärme och ställ sedan detta åt sidan tills kycklingen är klar och ska blandas i. När kycklingen är klar så ska vattnet silas bort och kycklingen säras i strimlor. Enklast är att använda sig utan elvisp eller två gafflar för att sära på kycklingen. I med den strimlade kycklingen över löken som tidigare stekts och stek alltihopa ytterligare. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg en filodegsark och lägg ungefär en rejäl matsked på arken och rulla ihop till en rulle. Placera rullarna tätt ihop i en ugnssäker form som är penslad med olivolja. Pensla sist på med ännu mer olivolja och garnera med lite sumak. Låt de köras i ugnen på 200 grader tills de får en fin yta. Garnera med persilja, granatäppelkärnor och granatäppelsirap. Ät tillsammans med vitlökssås och grönsaker. Vitlökssåsen: Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt eller förvara i kylskåp.