Otroligt god och saftig köttfärslåda med gräddsås och potatis. En av mina absoluta favoriter när det kommer till svensk husmanskost. Recept för fyra portioner 500g nötfärs 2 st rårivna potatisar 1 gullök finhackad 1 msk dijonsenap 1 msk kalvfond eller köttbuljong utlöst i 1 dl kokhet vatten 1 st ägg 1/2 dl ströbröd 1 dl matlagningsgrädde 1 tsk paprikapulver 1 tsk lökpulver Salt och peppar efter smak Gräddsås: 3 dl matlagningsgrädde 2 dl mjölk 2 st köttbuljongtärningar eller 2 msk kalvfond 1 tsk kinesisk soja eller colorit 2 msk lingonsylt eller svartvinbärsgelé 2 msk majsstärkelse utlöst i 1 dl kallt vatten Salt och peppar efter smak Gör såhär: Köttfärslåda: Rör ihop grädde tillsammans med alla kryddor och ägg till en jämn smet. Häll därefter i nötfärsblandningen tillsammans med råriven potatis. Stek lök tills den mjuknat upp och häll den över nörfärsblandningen. Rör ihop allt tills allt har fördelats jämnt. Lägg färsblandningen i en ugnssäker form och platta ut den med hjälp av handflatan. Tillaga köttfärslådan i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Gräddsås: Koka ihop alla ingredienser förutom majsstärkelse blandningen och lingonsylt i en kastrull under omrörning. När såsen har kokat upp så skam majsstärkelsen hällas i under konstant omrörning tills såsen tjocknat. Häll sist i lingonsylt och smaka av med mera salt och peppar om de behövs. Tips!! För ännu godare smak så kan man hälla i skyn från köttfärslådan över såsen (saften som kommer ut från köttet när man tillagat den).