Saftiga köttbullar i mustig tomatsås på marockanskt vis. Denna underbara rätt serveras ihop med antingen couscous eller en bit bröd. Recept för fyra portioner köttbullarna: 500g nötfärs gullök finhackad 1 knippe persilja finhackad 1/2 dl ströbröd 1 ägg 1 dl mjölk 2 tsk koriander 3 tsk torkad mynta 1 tsk spiskummin 1 msk kalvfond eller 1 köttbuljongstärning utlöst i 2 msk hett vatten Salt och svartpeppar Tomatsås: 1 gullök finhackad 2 st vitlöksklyftor pressade 3/4 dl tomatpuré 400g krossade tomater eller 2 st finhackade tomater 2 tsk koriander 1 tsk spiskummin 2 tsk mynta 1 st grönsaksbuljong eller köttbuljongstärning 2,5 dl vatten (tillsätt mer om såsen upplevs som tjock eller tillsätt mindre vatten om den är för tunn) Gör såhär: Köttbullarna: Rör ihop ströbröd, mjölk, alla kryddor och fond till en massa. Lägg ner nötfärsen i en bunke tillsammans med ströbrödsblandningen, lök, persilja, ägg, svartpeppar och salt. Rör ihop till en jämn smet och forma därefter färsen till medelstora bollar. Kör köttbullarna fort i ugnen på 200 grader tills de får en lätt färg (ca 15-20 min beroende på ugn). Det går bra att istället steka köttbullarna bara så att de får färg i en stekpanna. Tomatsåsen: Stek lök på medelhög värme tills den mjuknat en aning. Tillsätt därefter tomatpuré och stek ytterligare en stund, tillsätt sedan kryddor, smula ner buljongen och pressa ner vitlök. Häll sist mer krossade tomater och vatten. Låt såsen koka upp i ca 10 min så att alla smaker sitter, smaka sist av med svartpeppar och salt. Lägg köttbullarna i en ugnsform och slå över tomatsåsen. Låt köttbullarna tillagas i ugnen på 180 grader i ca 40 minuter. Servera tillsammans med couscous.