<h3 class="p1"><span style="font-size: inherit;">En delikat och krämig pastagratäng med kyckling och broccoli.</span></h3> <h3 class="p3"><span class="s2">Denna rätt är inte bara barnvänlig, utan den behåller också sin saftighet när den används som matlåda. Jag använde överbliven kyckling, men det går utmärkt att antingen utesluta kycklingen helt eller tillsätta rå kyckling när löken steks. </span></h3> <p class="p3"><strong><span class="s2">Recept för fyra portioner </span></strong></p> <p class="p3"><span class="s2">400g kycklingfilé, delad i munstora bitar </span></p> <p class="p3"><span class="s2">1 gullök</span></p> <p class="p3"><span class="s2">2 st broccolibuketter (ca 500g), delade i medelstora bitar</span></p> <p class="p3"><span class="s2">1 st finhackad vitlöksklyfta eller 2 tsk vitlökspulver </span></p> <p class="p3"><span class="s2">2,5 dl riven ost </span></p> <p class="p3"><span class="s2">1 st kycklingbuljongtärning</span></p> <p class="p3"><span class="s2">1 st grönsaksbuljongtärning </span></p> <p class="p3"><span class="s2">2 tsk torkad dragon</span></p> <p class="p3"><span class="s2">2 msk vetemjöl </span></p> <p class="p3"><span class="s2">2-3 msk smör</span></p> <p class="p3"><span class="s2">3 dl matgrädde </span></p> <p class="p3"><span class="s2">2 dl mjölk</span></p> <p class="p3"><span class="s2">Ca 300-400g pasta beroende på sorten </span></p> <p class="p3"><span class="s2"><strong>Toppa gratängen med ännu mer riven ost.</strong> </span></p> <p class="p3"><strong><span class="s2">Gör såhär </span></strong></p> <p class="p3"><span class="s2">Bryn kycklingen tills den får en yta, i med finhackad lök, broccolin och fräs en stund. </span></p> <p class="p3"><span class="s2">Häll därefter ner finhackad vitlök, smula ner buljongen och rör om ytterligare. Strö över vetemjöl, rör om och häll sedan ner dragon, grädde och mjölk. Låt såsen koka upp under omrörning tills den tjocknat. </span></p> <p class="p3"><span class="s2">Stäng av värmen och häll sist ner den rivna osten, smaka därefter med vitpeppar och salt. </span></p> <p class="p3"><span class="s2">I en ugnsform ska halvkokt pasta hällas i, använd gärna sorten som heter ”Mafalda Corta”. Ner med såsen och det är viktigt att inte snåla med sås för att få en extra krämig gratäng. </span></p> <p class="p3"><span class="s2">Toppa med riven ost och schuss in i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter eller tills pastan är färdigkokt. </span></p>