Saftiga köttbullar med gräddsås och potatis. När min kollega på förskolan smakade mina köttbullar, uttryckte hon genast: "Dessa köttbullar påminner om min mormors fantastiska köttbullar, så goda." Det var verkligen hjärtvärmande att höra! Både barnen och pedagogerna uppskattade köttbullarna, och det är lätt att förstå varför! Detta beprövade recept har varit en favorit i flera år och varje gång blir köttbullarna lika goda, om inte ännu bättre! Recept för fyra portioner 500g nötfärs 2 st rårivna potatisar 1 gullök finhackad 1 msk dijonsenap 1 msk kalvfond eller köttbuljong utlöst i 1 dl kokhet vatten 1 st ägg 1/2 dl ströbröd 1 dl matlagningsgrädde 1 tsk paprikapulver 1 tsk lökpulver Salt och peppar efter smak Gräddsås: 3 dl matlagningsgrädde 2 dl mjölk 2 st köttbuljongtärningar eller 2 msk kalvfond 1 tsk kinesisk soja eller colorit 2 msk lingonsylt eller svartvinbärsgelé 2 msk majsstärkelse utlöst i 1 dl kallt vatten Salt och peppar efter smak Gör såhär: Köttbullarna : Rör ihop grädde tillsammans med alla kryddor och ägg till en jämn smet. Häll därefter i nötfärsblandningen tillsammans med råriven potatis. Stek lök tills den mjuknat upp och häll den över nörfärsblandningen. Rör ihop allt tills allt har fördelats jämnt. Forma färsen till små bollar och stek köttbullarna därefter i smör och rapsolja tills de blivit genomstekta. Gräddsås: Koka ihop alla ingredienser förutom majsstärkelse blandningen och lingonsylt i en kastrull under omrörning. När såsen har kokat upp så ska majsstärkelsen hällas i under konstant omrörning tills såsen tjocknat. Häll sist i lingonsylt och smaka av med mera salt och peppar om de behövs. Tips!! För ännu godare smak så kan man hälla i skyn från köttbullarna över såsen (saften som kommer ut från köttet när man steker köttbullarna).