En supergod gratäng där man varvar aubergine, köttfärsbiffar, potatis och paprika tillsammans i en härlig tomatsås. Denna gratängen tillagas sedan i ugnen och äts tillsammans med ris eller bröd. En stor favorit i Irak. Recept för fyra portioner 1 aubergine 4 st potatis 2 st gullök 1 st paprika valfri sort 2 st tomater Rapsolja Köttfärsbiffar: 500g nötfärs 1 gullök 1 ägg 1 dl finhackad persilja 1 sivripaprika eller 1/2 grön paprika 2 st vitlöksklyftor 1/2 tomat 2 tsk sjukryddor 2 tsk gurkmeja 1 tsk curry 2 tsk allkrydda eller 1 msk grönsaksfond Salt och svartpeppar Tomatsåsen: 1 dl tomatpuré 1 vitlöksklyfta 1 msk allkrydda eller 1 grönsaksbuljong 6 dl vatten Salt och peppar Gör såhär: Skiva ner alla grönsaker och placera de i en ugnssäker form. Ringla över olja och låt de lagas i ugnen tills de får en fin yta. Mixa sivripaprika, vitlök, tomat, persilja och lök. Häll blandningen över köttfärsen tillsammans med alla kryddor och ägg. Känns färsblandningen för lös så går det bra att ha i ca 2 msk vetemjöl. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Forma färsen till biffar och stek de på Hög värme bara så att de får en fin färg. Stek tomatpurén tillsammans med pressad vitlök i olja. Häll sedan i allkrydda och vatten. Ta fram en ugnsform och placera först biffarna sedan lök, tomat, potatis, paprika och aubergine. Avsluta med att hälla över tomatsås. Tomatsåsen ska inte täcka över utan den ska vara i samma höjd som grönsakerna och biffen. Låt gratängen tillagas i ugnen i ca 30 min på 225 grader. Servera tillsammans med ris eller bröd. Klicka HÄR för att köpa som mitt fina porslin.