Jag uppskattar rätter som tillagas i ugnen och denna irakiska Tapsi med kyckling är inget undantag. Tapsi är en traditionell irakisk rätt där olika grönsaker varvas i en ugnsform och toppas med kyckling och en smakrik tomatsås. Genom att tillaga rätten i ugnen får alla smaker möjlighet att förenas och utvecklas till perfektion. Man kan även addera aubergine och paprika för extra smak och variation. Jag valde att anpassa receptet efter vad jag hade hemma i kylskåpet, och resultatet blev en fantastiskt god rätt. Jag rekommenderar verkligen att prova detta enkla och läckra recept! Recept för fyra portioner 1 1/2 kg kycklingklubbor 2 st gullök delad i ringar 2 st tomater delad i tjocka skivor 7 st fast potatis skalade och delade i tjocka skivor 1 röd paprika (frivilligt) delad i skivor 1 aubergine randigt skalad och delad i ca 1 cm tjocka skivor Tomatsåsen 2 msk olivolja 2 msk tomatpuré 2 tsk allkrydda Vegeta 2 tsk gurkmeja 2 tsk curry 2 tsk paprikakrydda 2 tsk sjukryddor 2 st pressade vitlöksklyftor Ca 5 dl hett vatten Salt och svartpeppar efter smak Gör såhär Sätt ugnen på 210 grader Varva grönsakerna i en ugnssäker form och toppa sist med kycklingen. I en kastrull ska tomatpurén stekas tillsammans med olivoljan på medelhög värme tills oljan får en röd färg. Tillsätt kryddor och vitlöken, rör om en stund och häll sedan i vattnet. Låt såsen koka upp i ca 5 min och smaka sist av med salt och peppar. Häll den röd såsen över grönsakerna och kycklingen. Täck formen med aluminiumfolie och låt de tillagas i ugnen i ca 50 min. Efter ca 50 min så ska aluminiumfolien tas bort och gratängen ska fortsätta tillagas i ugnen i ytterligare 30 min eller tills kycklingen fått en fin yta och är klar. Servera tillsammans med bröd eller ris.