Det är få saker här i livet som slår en hemlagad, krämig och ostig potatisgratäng. Jag älskar potatisgratäng och att göra en egen potatisgratäng hemma är inte särskilt svårt heller. Här kommer mina bästa tips för att lyckas med en riktigt god potatisgratäng! Använd vispgrädde istället för matlagningsgrädde. Ha i mjölig potatis och inte av en fast sort. Våga krydda upp ordentligt med salt och peppar då potatisen drar åt sig en hel del sälta. Recept för fyra portioner 1 Kg potatis mjölig sort 2 st gullök, skivad 1 st vitlök solo eller 2 st skivade vitlöksklyftor 3 dl vispgrädde 2 dl mjölk 50g smör 4 dl riven ost Svartpeppar och salt Olja eller smör till stekning Gör såhär Skala och skiva potatisen tunt. Stek den skivade löken i en gryta, tillsätt vitlök och rör om. Häll i den skivade potatisen och rör om en stund. I med grädde, mjölk och smaka av med salt och svartpeppar. Låt såsen koka upp på låg värme i ca 5-7 minuter. Häll hälften av blandningen i en ugnssäker form och toppa med ca 1/3 av osten och häll sedan i andra halvan av potatisblandningen. Toppa sist med riven ost och klicka över smör. In i ugnen på 180 grader tills potatisen är färdiglagad och gratängen fått en fin gyllene yta.