Denna gratängen gör jag varje gång jag är sugen på lasagne men måste slänga ihop något fort. Gratängen består av köttfärssås, pasta och bechamelsås. Riktigt god! Recept för fyra portioner 400g pasta valfri sort köttfärssås: 400g nötfärs 2 gula lökar finhackade 3 vitlöksklyftor 1 paprika (valfri sort) 1 msk oregano 2 msk fryst basilika 2 köttbuljongstärningar 1 dl tomatpuré 1 tsk paprikapulver 2 tsk curry 1 tsk gurkmeja 2 lagerblad Salt och peppar Olja till stekning Bechamelsås: 4 msk smör 4-5 msk vetemjöl 1L mjölk 2 dl riven ost 1 krm muskotnöt 2 tsk allkrydda eller smaka av med salt Gör såhär: Köttfärssåsen: Finhacka lök och paprika. Fräs löken tillsammans med köttfärsen på hög värme i en gryta. När all vätska från köttet har kokat bort i grytan är det dags att hälla i paprika och alla kryddor förutom basilika och persilja. Häll sedan i tomatpuré och vitlök, höj sedan värmen. Det är viktigt att tomatpurén får stekas ordentligt innan någon vätska hälls i. Häll sedan i vatten och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar. Låt köttfärssåsen få puttra på medelvärme i cirka 10 min. Häll i basilikan mot slutet. Bechamelsås: Smält smör i en gryta och i med vetemjöl. Vispa blandningen och under tiden går du i med lite mjölk i taget och vispar väl så att inga klumpar bildas i såsen. Låt såsen koka upp under omrörning. Smaka av med allkrydda, muskotnöt och svartpeppar. Stäng av plattan och i med den rivna osten och blanda tills osten smält helt. Koka upp pasta tills det är halva koktiden kvar. Ta fram en ugnssäker form och häll i lite köttfärssås i botten av formen, på med all pasta, i med all köttfärssås över pastan och toppa sist mer bechamelsås och riven ost. Låt gratängen lagas i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills den får en fin färg.