Malfof Betenjan är irakiska auberginerullader som tillagas i en riktigt smarrig tomatsås i ugnen. Denna rätten passar både till fina bjudningar eller till vardags. Jag brukar servera mina rullader tillsammans med saffransris, en syrlig fräsch sallad, gärna inlagda grönsaker och nybakat irakiskt bröd. Här är mitt recept och jag kan stolt säga att mitt recept är den bästa jag testat. Recept för 5 port: 3 st stora aubergine eller 4 medelstora 600g nötfärs 1 lök 1 knippe persilja 3 st vårlök 1 röd paprika 3 vitlöksklyftor 1 stor tomat 2 potatisar 1 tsk gurkmeja 1 tsk chili (går att utesluta) 2 tsk kanel 2 tsk sjukryddor 1 tsk curry 2 tsk paprikapulver Salt och peppar Tomatsås: 1 dl tomatpuré 1 msk neutral olja 1 vitlöksklyfta 1 grönsaksbuljongtärning 4-5 dl vatten Gör såhär: Skär auberginerna på längden och sedan ska de friteras tills de fått en fin gyllenbrun. Låt de sedan rinna av på en tallrik med hushållspapper. Kör alla grönsaker i en matberedare och häll de sedan över nötfärsen tillsammans med alla kryddor. Salta och peppra och gör gärna ett stekprov för att försäkra dig om att du har kryddat tillräckligt. Forma nötfärsen till små biffar och bryn de i en stekpanna på hög värme bara tills de fått en fin yta. Därefter är det dags att rulla biffarna i auberginerna. Rulla biffarna och stapla de tätt intill varandra i en ugnssäker form. Tomatsås: Fräs tomatpurén i olja på medelhög värme, pressa i vitlöken och rör om. Smula ner buljongen och häll i vattnet. Låt koka i ca 5 min. Häll i tomatsåsen över auberginerulladerna och grädda i ugnen i ca 20 min på 180 grader.