En av mina absoluta favoriträtter är irakisk Bamya. En okragryta på tomatsås och en massa vitlök. Jag älskar att göra en ”Dulaimiya” med Bamya, det innebär att man bryter ner brödbitar i en skål (gärna irakiskt bröd) tillsammans med lite ris och sist häller man över Bamyan. Just Dulaimiya ligger mig väldigt varmt om hjärtat då den påminner om min älskade morfar. Han älskade att äta Dulaimiya och jag kommer än idag ihåg hur jag brukade sitta bredvid honom som barn och bli matad, så fina minnen. Recept för fyra portioner 600g lammlägg eller grytbitar av lamm 400g Okra 1 st gullök 7 st vitlöksklyftor 1 dl tomatpuré 2 tsk gurkmeja 2 st lagerblad Olja till stekning Salt och peppar efter smak Gör såhär: Börja med att tvätta lammköttet i kallt vatten, lägg sedan lammköttet i en kastrull tillsammans med lök som är delad i två delar, gurkmeja och lagerblad. Fyll kastrullen med vatten precis så det täcker över köttet. Låt koka i ca 1,5-2 timmar eller tills köttet är färdigkokt. Ta fram en stekpanna och ringla över lite olja. Stek okran en stund och tillsätt därefter vitlök och tomatpuré. Det är viktigt att tomatpurén får stekas i oljan ordentligt så att sötman från tomatpurén träder fram, det ger en mycket godare smak. När lammköttet är färdigkokt så är det bara att hälla i okrablandningen över lammet och röra om försiktigt. Smaka av med salt och peppar. Är grytan lite för sur så kan man justera syran mer en nypa socker. Dulaimiya; Rosta irakiskt bröd eller libabröd i ugnen en kort stund på hög värme. När brödet är en aning rostad så ska brödet brytas i bitar i en stor skål. Varva ris och bröd och avsluta sist mer bamyan. Servera tillsammans med en citronskiva och gärna salladslök eller torshi (inlagda grönsaker).