Tashrib/Therid är en irakisk rätt som består av krispigt irakiskt bröd som toppas med långkokt lammkött med potatis, kikärtor, lök och buljongen som köttet fått koka i. Brödet ska suga åt sig all vätska och detta ska sedan ätas med fingrarna. Tashrib är en rätt som är ganska värmande och därför lagar man denna rätt ofta under kyliga dagar. Vi brukar ofta ha vårlök eller vanlig rå lök vid sidan om rätten och gärna citron, det blir supergott att pressa över lite färsk citronsaft precis innan man hugger i. Recept för fyra portioner 700g lammkött med ben 5 st små gullök skalade och hela 6 st potatis fast sort skalade 400g kikärtor förkokta 2 st lagerblad 1 tsk gurkmeja 1 tsk curry 1 tsk allkrydda vegeta 3 st torkad lime 0,2g saffran utlöst i 1/2 dl kokhett vatten Vatten Salt och svartpeppar Till servering Irakiskt bröd (ca 7 st) Vårlök eller gullök Citron Gör såhär: Stek de hela lökarna i olja bara tills de blir lite glansiga. Lägg i lammköttet och höj värmen, stek lammköttet tills den får en lätt yta. I med alla kryddor, stek på snabbt och häll sedan i vatten så det täcker över köttet med ca 3 cm. Låt köttet koka i ca 1.5-2h, skumma av då och då. När det har gått ca 1,5 timme av tillagningen så ska potatisen och kikärtorna hällas i tillsammans med saffransvatten, låt koka ytterligare tills potatisen är helt klara. Smaka av buljongen med salt och peppar. Rosta irakiskt bröd i ugnen tills den blir krispig, bryt ner brödet i bitar i ett fat. Toppa brödet med buljongen från köttet, lammkött, potatis, lök, kikärtor och gärna den torkade limen också. Servera tillsammans med färska citronklyftor och vårlök.