Ghorme Sabzi är en persisk örtgryta som kommer ursprungligen ifrån Iran men lagas väldigt mycket i Irak. Man kan inte mer än att bara älska denna grytan. Jag lagar Sabzi på mammas vis och alla som smakat mammas Sabzi vet vilken fantastisk Sabzi hon kan laga. Det finns oändligt många recept på Sabzi och här delar jag med mig utav mammas vis, så himla god. Recept för 6 port: 700g benfri högrev 1,2 kg hackad spenat (fryst) 140g fryst dill 140g fryst koriander 1/2 purjolök 3 dl finhackad persilja 1/2 påse Ghorme Sabzi grytblandning av märket Famous 3 torkade lime 3 konservburkar kidneybönor 2 stora msk tomatpure 1 lagerblad 2 köttbuljongstärning 2 tsk gurkmeja 5 st kardemummakapslar 1 gullök Rapsolja till stekning Salt Gör såhär: Blötlägg Famous grytblandning och börja med att finhacka purjolök och persilja Grovhacka gullök och börja med att bryna högreven tillsammans med lök och gurkmeja. Avsluta med att hälla i köttbuljong, lagerblad, kardemummakapslar och häll sist över kokhett vatten precis så det täcker över köttet. Låt köttet koka på medelhög värme i ca två timmar. Börja med att fräsa purjolöken i rikligt med olja, häll sedan i tinad koriander. Sila bort vattnet ifrån Famous grytblandning och häll grytblandningen i grytan tillsammans med dill och persilja. Fräs alla örter tillsammans förutom den hackade spenaten. Spä på med olja då och då, Sabzi brukar suga åt sig mycket olja. När örtblandningen har fått en mörkare färg så tillsätter du i den hackade frysta spenaten och höjer värmen så pannan inte kyls ner. Blanda tills spenaten har tinat och all vätska är borta. När all vätska är borta så sänker du värmen till 3an och stänger locket och blandar var 10-15e minut i ca 2-3 timmar, ju längre du låter örtblandningen fräsas desto godare blir din Sabzi. Efter ca 2-3 timmar så häller du i 2 rejäla msk mer tomatpuré och låter de fräsas på medelhög värme i ca 30 min, därefter häller du i högreven som tidigare har kokat och skyn ifrån köttet. Börja med att hälla i halva skyn, känner du att du vill ha grytan lite tunnare så spä på med mera sky. Avsluta med att hälla i torkad lime, gör gärna hål i limen för att få ut ännu mera smak. Låt grytan koka på låg värme i ca 40 min innan du häller i kidneybönorna. Efter ca 40 min så häller du i bönorna, smakar av med salt och peppar sedan är grytan redo att serveras. Servera gärna grytan med persiskt saffrans ris och en halv citron