Qima najafiya är en underbart god kött och kikärtsgryta som lagas ofta under högtiden muharram och då serverar vi de tillsammans med saffrans ris, hela rädisor och ett glas iskall ayran. Vi från staden ”Najaf” i Irak är kända för att laga en väldigt god Qima och jag kan stolt berätta att mammas och pappas recept är den godaste jag ätit. Både min mamma och pappa är kända för att göra en riktigt god Qima. Hemligheten bakom en lyckad och riktigt god Qima är att inte snåla med kött samt att inte överkrydda grytan. En stor kastrull med Qima: 1 kg torkade kikärtor 800g lamm grytbitar 4 st stora gula lökar 3 st lagerblad 1 dl tomatpuré 1 tsk kardemumma malen 1 tsk kanel malen 1/2 - 1 tsk malen torkad lime 0,5g saffran utlöst i 1 dl kokhett vatten Gör såhär: Blötlägg kikärtorna dagen innan tillagningen. Koka kikärtorna tillsammans med lammkött, grovhackad lök och lagerblad i en gryta. Skumma av då och då. De ska koka på medelhög värme tills kikärtorna är helt färdigkokta och tills köttet är så pass klart att den nästan faller isär. Sila bort vattnet som köttet och kikärtorna kokat i, spara vattnet i en annan kastrull då de kommer komma till användning senare. Plocka bort eventuella ben och fett från köttet innan det är dags att mosa alltihop. Mosa kikärtorna och köttet med hjälp av ett glas eller en potatispress tills de nästan inte finns några bitar kvar. Häll sedan i vattnet som sparats från köttet och kikärtorna sedan tidigare över kikärtsblandningen och rör om och låt puttra på låg värme. Under tiden som grytan puttrar på låg värme så kan man fortsätta pressa grytan med hjälp av en slev eller en potatispress. Ju mer mosad den är desto bättre blir det. Häll sedan i tomatpurén och blanda tills den fördelats jämnt. Krydda därefter med kanel, kardemumma och malen torkad lime. Låt grytan puttra på låg värme i cirka 30 minuter och smaka därefter av med salt. Behövs det mer kryddor och tomatpuré så går det bra att tillsätta mer efter smak men det är även viktigt att man är försiktig med att krydda då smakerna oftast framhävs några minuter efter att man lagt i kryddorna. Jag brukar rekommendera att man låter grytan puttra på låg värme efter man haft i tomatpuré och kryddor och därefter kan man avgöra om det skulle behövas mer tomatpuré eller kryddor. Mot slutet när smakerna sitter så går man i med saffransvattnet och blandar väl. Låt grytan puttra på låg värme i ca 15 minuter efter man lagt i saffransvatten sen är det bara att servera qima tillsammans med saffransris och njuta.