Denna grytan blev jag helt förälskad i första gången jag smakade den under min vistelse i Iran. Min kusin lagade den godaste Zereshk polo ba morgh, den var helt fantastisk! Recept för fyra portioner 800g kycklinglårfilé 1 gullök finhackad 4 st morötter grovt delade 1 st röd paprika grovhackad 1 tsk gurkmeja 1 tsk malen kardemumma 1 kycklingbuljongtärning 3/4 dl tomatpuré 1g saffran utlöst i 1 1/2 dl kokhett vatten 7 dl kokhett vatten Olja till stekning Salt och svartpeppar efter smak Till servering: Basmatiris Saffransris med berberis Gör såhär: Stek kycklingen på hög värme tills den får lite yta tillsätt sedan den finhackade löken och rör om. I med kardemumma, gurkmeja, smula ner buljong och tomatpuré. Stek runt ett tag och häll sedan i paprika, morötter och vatten. Låt grytan koka på medelhög värme i ca 20 min under lock. Häll sedan u hälften av saffransvattnet, smaka av med salt och svartpeppar. Låt grytan koka ytterligare 15 min innan servering. Saffransris med berberis: Skölj och stek berberis tillsammans med 2 tsk strösocker. Koka basmatiris enligt anvisningarna. Ta lite av de färdigkokta riset och häll över berberisen tillsammans med andra hälften av saffransvattnet. Rör om tills riset blivit gult. Lägg först upp vitt basmatiris och toppa sedan med saffransris och berberis blandningen.