Irakisk mangold och majrova soppa som kan ätas med kubba eller göras helt vegansk utan kubba då soppan innehåller både kikärtor och ris, det gör soppan mättande. Mammas recept är den godaste, den är fräsch, syrlig och riktigt god. Recept för fyra portioner 5 st mangoldblad 5 st majrovor 3 st citroner (endast saften) 1 gullök 400g kikärtor förkokta 2 dl grötris, blötlagd 5-8 st kubba (anpassad för soppor, kan uteslutas) Recept på kubba hittar du HÄR 2 tsk gurkmeja 1 msk Vegeta allkrydda Ca 2 liter vatten, kan behövas mer beroende på hur tjock man vill ha den Salt och svartpeppar Olja till stekning Gör såhär Skölj och blötlägg riset. Fräs finhackad lök i olja på medelhög värme, i med strimlad mangold och fräs ytterligare en stund. Häll i majrova som är skalad och skuren i munstora bitar. I med grötriset och krydda med gurkmeja och allkrydda, fräs på en stund till och häll sedan i kokhett vatten. Här kan man själv bestämma hur tjock eller tunn man vill ha sin soppa, jag börjar med två liter sedan avgör jag om jag vill tunna ut den ytterligare eller inte. Låt soppan koka tills den tjocknat och tills riset blivit färdigkokt. Tillsätt kikärtorna och färskpressad citronsaft. Smaka av soppan med salt och svartpeppar. Nu kan man ha i kubba om man önskar och låta soppan koka i ytterligare några min. Servera tillsammans med citron, vårlök och gärna en brödskiva.