Harise är en irakisk soppliknande blandning av vete och utbankat nötkött som får kokas ihop för att man sedan ska mixa den till en slät ”soppa”. Mot slutet toppar man den med varm ghee smör, strösocker kanel. Smaken är otroligt god och den är älskad av både stora som små. Under högtiden Ashura brukar vi laga Harise och dela ut till våra nära och kära, därför ligger den mig varmt om hjärtat. Recept för fyra portioner Ca 500g hel vete 250g grytbitar av nötkött 1/2 dl ghee smör 1 tsk salt 7 dl vatten Toppingen: Strösocker Kanel malen Ghee smör Gör såhär: Skölj veten i tre omgångar och låt den stå i blöt i 4 timmar eller gärna över natten. Koka vetekornen i vatten tills de blir helt klara. Behövs det mer vatten i kastrullen under koktiden så går det bra att lägga till i efterhand. Finns tryckkokare tillgänglig så rekommenderar jag att koka veten i tryckkokare annars går det bra att koka de i en vanlig kastrull. Ta fram en ny kastrull och i den ska grytbitarna koka. Koka grytbitarna i vatten som precis täcker över köttet. Det är viktigt att skumma av köttet då och då för att få ett så klart vatten som möjligt. När köttet är färdigkokt så ska den bankas till små bitar och det gör man enkelt genom att ta upp köttbitarna från vattnet (spara vattnet från köttet). Lägg köttet i en plastskål eller en skål som inte är gjord av glas. Banka ut köttet med hjälp av ett glas eller en mortel tills köttet faller isär. Mixa den färdiga veten tillsammans med köttet och med vattnet som veten kokat i. Här är det frivilligt om man vill mixa även köttet eller endast veten. Jag föredrar att ha min harisa helt mixad då den får en sån fin färg och en härligare konsistens men det är en smaksak. Är harisan tjock i konsistensen så kan man spä ut den med vattnet som köttet fått koka i. När harisan är färdig mixad så ska man smaka av med lite salt. Nu är det dags att värma ghee smöret i en egen liten kastrull tills den är riktigt varm och sedan ska man hälla ghee smöret över harisan och blanda väl så den fördelas jämnt över. Nu är det viktigt att harisan får stå och dra till sig i ca 1 timme innan servering på väldigt låg värme (jag hade den på 1an). Efter en timma så är det bara att lägga upp harisa i en skål, toppa mer strösocker och kanel efter smak och gärna en liten sked varm ghee smör.