Denna risrätt kommer ursprungligen från Iran men lagas väldigt mycket i Irak. Risrätten består av ris som får koka ihop med bondbönor sedan ska vattnet silas bort och riset tillsammans med bondbönorna blandas med dill. Många väljer att smaksätta sitt ris med saffran och det gör även jag, det blir så himla gott! Jag väljer även att blanda i stekta berberis men det är inget måste. Recept för fyra portioner 5 dl basmatiris 3 dl frysta skalade bondbönor 30g fryst dill 4 st krossade hela kardemumma 0,2g utlöst i 1/2 dl kokhett vatten 1 dl berberis Olja eller ghee smör 1 msk Salt Gör såhär Skölj och blötlägg riset 1h innan tillagning. Koka upp cirka två liter vatten tillsammans med salt i en kastrull. När vattnet har kokat upp ska riset hällas i tillsammans med kardemumman och bondbönorna. Riset ska koka tills kornet är nästan helt färdigkokt men ändå ha en liten kärna i mitten. Sila bort vattnet och häll tillbaka riset i kastrullen . Häll därefter i dillen och blanda försiktigt. Låt riset tillagas vidare på låg värme under lock i ca 20 min. Värm upp olja i en stekpanna tills den blir riktigt varm och häll oljan över riset, rör om försiktigt. Ta ca 3 dl från riset och blanda ihop med saffransvatten och förstekta berberis. Ställ de åt sidan. Häll upp riset i en tallrik och toppa med riset som smaksattes med saffran. Servera riset med t ex grillad kyckling eller yoghurt.