Åker du till Irak kommer du definitivt hitta Bamya bland alla rätter på matbordet, en riktig klassiker. Man kan tillaga Bamya på många olika sätt men handen på hjärtat, jag tycker mitt sätt är den bästa (hittills). Förut tyckte jag att mammas var jättegod men nu tycker jag att min Bamya är snäppet bättre. Får man säga så? Hur som helst här kommer mitt recept på min supergoda Bamya. Recept för 4 port: 400g högrev 400g okra 1 lök 1/2 dl tomatpuré 7 vitlöksklyftor 2 lagerblad 3 kardemumma kapslar 2 köttbuljongstärningar 1 tsk gurkmeja Rapsolja En nypa socker Salt och peppar Gör såhär: Grovhacka löken, skala vitlöken och dela köttet i önskad storlek. Bryn köttet i olja, tillsätt sedan lök, kryddor, köttbuljongstärningar och kokhett vatten så det täcker över köttet. Låt sedan koka på medelhög värme (4 av 9) i ca 2 timmar. Under tiden köttet kokar så kan du börja med att fräsa tomatpuré på medelhög värme i en gryta tillsammans med 1/2 dl olja. Tillsätt sedan vitlök och okra. Fräs på i ca 2 min, oljan ska bli röd. När oljan fått en fin röd färg så stänger du av plattan på spisen. Efter ca 2 timmar när köttet är färdigkokt så tar silar du bort lök, lagerblad och kardemumma, bevara dock buljongen och köttet såklart. Häll i okrablandningen över köttbuljongen och låt grytan puttra på medelhög värme. Smaka sist av med socker, salt och peppar. Servera tillsammans med irakiskt bröd, inlagda grönsaker och saffransris.