Idag lagade jag en supergod Biryani på irakiskt vis med kafta (köttbullar som jag kryddar upp med sjukryddor bl.a.). En otroligt god och vacker rätt. Recept för fyra port Biffarna: 500g nötfärs 1 st stor lök 1 liten knippe persilja 2 st vitlöksklyftor 3 st rårivna potatisar 2 msk vetemjöl 1,5 tsk sjukryddor 1 tsk kanel 1/2 msk allkrydda Salt och svartpeppar efter smak Riset: 4 dl sköljd och blötlagd basmatiris 1 msk olja 1 st skivad lök 1 msk biryanikrydda 1 msk allkrydda 2 tsk malen kardemumma 2 msk saffransvatten (0,5g saffran utlöst i 1 dl kokhett vatten) Toppingen: 4 st potatisar av fast sort 2 st morötter 1 dl russin 1 dl mandel 2 dl vermicelli 1 dl gröna ärtor 2 tsk biryanikrydda 2 tsk allkrydda 1 tsk malen kardemumma Gör såhär: Biffarna: Mixa lök, vitlök och persilja. Pressa ut all vätska från lökblandningen och lägg sedan blandningen i en skål tillsammans med riven potatis, nötfärs och kryddor. Blanda väl, häll sedan i vetemjölet och blanda tills allt blandats väl. Forma till biffar och stek biffarna i olja eller kör de i ugnen på 225 grader. Riset: Stek lök tillsammans med olja på hög värme tills löken karamelliseras. Tillsätt därefter kryddorna och riset. Stek de väl och tillsätt därefter vatten precis så det täcker över riset. Låt riset koka på hög värme och sänk därefter värmen när nästan all vätska sugits in i riset. Låt riset lagas på lågvärme med lock över. Ringla sist över saffrans vatten och blanda. Toppingen: Fritera potatis och morötter, ställ de åt sidan. Rosta vermicellin och koka de i lite vatten och lite olja tills de är tillagade. Rosta mandlarna och stek russin. Blanda allt tillsammans i ej rymlig stekpanna, stek allt tillsammans, tillsätt ärtor och kryddor. Ta fram ett fat och häll först i ris sedan toppingen och sist kafta. Servera tillsammans med en kall sallad och naturell yoghurt.