Chilo fray är en irakisk röra som görs på bl. a biff i små tärningar, finhackad lök och potatisar som är skurna i tärningar. Denna rätten tillagade man mycket under de brittiska kolonitiderna i Irak och ska egentligen heta ”stirr and fry”. Denna otroligt goda röran kan påminna lite om en svensk Pyttipanna Men skillnaden är att här tillsätter man tomatpuré och persilja. Här visar jag hur jag gör min variant av Chilo fray och det är så mamma också brukade laga den till mig som barn. Häng med till min barndom! Recept för fyra port. 300g falukorv/rostbiff eller ryggbiff 1 1/2 gullök 5 st medelstora potatisar gärna av fast form 1-2 st tomat 1/4 dl tomatpure 1 vitlöksklyfta 1/4 dl finhackad persilja 1 tsk curry 1 tsk gurkmeja 1 tsk paprikapulver 1/2 tsk chili (kan uteslutas) 1 tsk vegeta Olja Salt och peppar Gör såhär: Börja med att tärna kött, potatis, lök och tomat. Bryn köttet i hög värme i en panna tillsammans med olja tills köttet har fått färg. Tillsätt sedan lök och potatis och fräs i ca 5 min på medelhög värme. När potatisen är 60% klar så tillsätter du tomater och kryddor. Fräs tills potatisen nästan är färdiga men ha inte för hög värme så att kryddorna inte bränns vid. När potatisen är 80% färdiga så tillsätter du tomatpuré och fräser på ordentligt så att syran från tomatpurén försvinner. Tillsätt sedan pressad vitlök och en nypa socker för att få bort syran från tomatpurén. Smaka av med salt och peppar. Precis innan serveringen ska den finhackade persiljan vändas i. Servera Chilo fray med tunt arabiskt bröd, gärna irakiskt bröd och citron. Denna rätten kan ätas när som helst under dagen men jag brukar laga den när jag ska äta sen frukost eller på kvällen när man är sugen på något gott.