När jag var barn så brukade vi ofta åka på semester i Turkiet tillsammans med min familj. En plats vi besökte var Adana och för er som kanske inte vet så är Adana väldigt kända för deras fantastiskt goda kebab. Den är het, smakrik och fantastiskt god! Ett måste på grillbuffén om ni frågar mig. Min bror har tagit fram ett sånt bra recept på Adana kebab, den får mig att åka tillbaka 15 år. Så himla god. Såklart lyckades jag fiska till mig receptet så här får ni det. Adana kebab 1,2 kg lammfärs, med hög fetthalt 1/2 röd paprika 1/2 grön paprika 1 st gullök 3 st vitlöksklyftor 3 tsk paprikapulver 1 msk tomatpuré 1 tsk svartpeppar 1 dl finhackad persilja 1 st sivripaprika eller 1 msk chili (uteslut om du vill ha den mild) 2 msk vetemjöl Gör såhär Mixa ihopa alla grönsaker med hjälp av en mixer eller matberedare. Lägg sedan grönsaksblandningen i en finmaskig sil och pressa så att all vätska rinner ner. Lägg de mixade grönsakerna tillsammans med lammfärs, tomatpuré, kryddor och vetemjöl i en bunke. Blanda väl och smaka av med salt. Ställ färsblandningen i kylskåpet i ca 20-30 minuter tills färsen blivit kall. Ta fram grillspett och trä spetten med lammfärsen. Doppa gärna handen i en skål med ljummet vatten då och då för att färsen inte ska fastna på fingrarna. Tänk på att färsen måste vara kall och inte varm när man trär de på spetten, annars riskerar de att falla av från spetten. Grilla spetten och vänd på spetten ofta så att värmen sprider sig jämnt. Servera tillsammans med turkisk ezme och yoghurtsås. Recept här nedan. Libabröd med persilja och rödlök 4 st libabröd 1 dl paprikapuré 1 knippe persilja 2 st rödlök 3 msk sumak Gör såhär Skiva löken tunt, finhacka persilja och blanda ihopa lök, persilja och sumak i en skål. Bre på ett lager med paprikapuré på brödet och grilla på högsta värmen i ugnen bara tills brödet får lite färg. Toppa med lökblandningen. Ezme 4 vitlöksklyftor 1 stor msk paprikapuré 4 st sivripaprika 1 msk tomatpuré 1 knippe mynta 1 knippe persilja 5 st tomater Smaka av med salt och peppar Gör såhär Mixa ihop alla ingredienser med hjälp av en mixer eller matberedare. Smaka sist av med salt och peppar. Ringla över granatäppelsirap innan servering för extra god smak. Servera och njut. Turkisk tzatziki 1/2 st riven gurka 4 dl turkisk yoghurt 1 msk torkad mynta 1/2 citron (saft) 1 pressad vitlöksklyfta 1 msk olivolja Smaka av med salt Gör såhär Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och ringla sist över olivolja för extra god smak. Serveras kall.