5 portioner 600g högrev3 tomater6 vitlöksklyftor1 lök2 nävar färsk mynta3 dl rostad lök0,5 g saffran1 rejäl msk tomatpuré5 dl grekisk yoghurt2 msk riven ingefära1 chili1 citron2 msk garam masala1 tsk gurkmeja1 tsk kanel1 tsk koriander5 hela nejlika7 kardemummakapslar3 lagerblad2 köttbuljongstärningar Riset3 glas Mahmoud ris (eller annan sorts långkornigt ris)1 msk salt0,5 g saffran + 1 dl kokhett vatten Gör såhär Grytan: Putsa köttet och skär de i munstora bitar. Bryn högreven så den får fin färg och tillsätt därefter grovhackad lök. Fräs alltihop i ca 30 sek och sedan går du i med grovhackade tomater. Tillsätt kryddorna och fräs en stund på medelhög värme. Häll i tomatpuré och låt den fräsas ordentligt för en nötigare och mustigare smak. Nu kan du hälla i den pressade vitlöken, chili och även yoghurt. Låt grytan koka på låg värme tills köttet känns färdigt. Det brukar ta ca 2.5 timme beroende på köttets kvalité. Riset: Skölj och blötlägg riset i minst en timme innan tillagning. Häll saffran i ett glas med 1 dl kokhett vatten. Koka upp vatten i en rymlig kastrull och när vattnet har börjat koka så häller du i cirka 1 msk salt och riset som du tidigare har blötlagt. Rör om och låt riset koka tills den nästan är färdigkokt. Riset ska vara på gränsen till färdigkokt, den ska fortfarande ha en liten kärna. Sila bort vattnet från riset. När grytan är färdigkokt så är det dags för att färdigställa biryanin. Finhacka myntan och ställ den åt sidan. Häll lite ris i kastrullen och över riset häller du lite gryta, mynta, rostad lök och en stråle av saffransvattnet sedan avslutar du med ris över. Du ska alltså fortsätta bygga din Biryani så tills riset är slut. När du har byggt färdigt Biryanin så sätter du plattan på låg värme (jag satte min platta på 3an av 9 möjliga) och sedan gör du små hål med en sked i riset och stänger locket. Låt den tillagas i ca 20 min. Servera med en svalkande Raita. Recept på Raita hittar du HÄR