Kålpudding med kokt potatis och gräddsås Många som känner mig vet att svensk husman ligger mig varmt om hjärtat och just kålpudding är som en stor varm kram.Mitt recept är superenkelt och den blir verkligen fantastiskt god! Recept för 4 portioner:• ½ spetskål (ca 400–500 g), strimlad• 1 gul lök, finhackad• 500 g nötfärs• 1 ägg• 1 msk dijonsenap• 2 msk kinesisk soja• 1 msk köttfond (alt. 1 tärning)• 1 msk sirap• 1 tsk lökpulver• Salt & svartpeppar• Smör till stekningTill kålen:• 1 msk smör• 1 tsk sirap• Lite saltGör så här:1. Förbered kålen:Hetta upp smör i en stor stekpanna och fräs den strimlade spetskålen tillsammans med sirap och lite salt. Låt den få färg och bli mjuk, ca 10 minuter. Ställ åt sidan.2. Blanda färsen:I en stor skål - blanda nötfärs, ägg, dijonsenap, soja, köttfond, sirap, lökpulver och den finhackade löken. Krydda med salt och peppar.3. Montera:Lägg färsblandningen i en smord ugnsform. Toppa med kålen. Tryck till lite lätt med en sked.4. Tillaga:Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 35–40 minuter, tills färsen är genomstekt och ytan fått fin färg. Klassisk gräddsås med svartvinbärsgelé Ingredienser:• 2 dl grädde• 2 dl vatten• 1 msk kinesisk soja• 1 msk köttfond• 1–2 tsk svartvinbärsgelé• Salt & peppar• Ev. majsstärkelse för redning Så gör du:1. Häll vatten, grädde, soja och köttfond i en kastrull.2. Låt koka upp och vispa ner svartvinbärsgelén.3. Låt sjuda i ca 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.4. Om du vill ha en tjockare sås, rör ut lite majsstärkelse i kallt vatten, vispa ner och låt koka någon minut till.Servera med kokt potatis och lingonsylt