Supersaftiga köttbullar med en fluffig potatismos och gräddsås gjord på skyn från köttbullarna. Recept för 4 port Köttbullarna 500g nötfärs 1/2 dl ströbröd 1/2 dl mjölk 1 tsk soja 1 lök 1 ägg 1 msk dijonsenap Smaka av med salt och peppar Gör såhär: Blanda ihop ströbröd, mjölk, ägg, dijonsenap och soja. Smaka av med salt och peppar. Finhacka löken och fräs löken i smör i en stekpanna tills den blir mjuk och glansig. När ströbrödet har svällt så häller du först i nötfärsen och sedan löken. Löken måste ha svalnat en aning så den inte riskerar att tillaga ägget som finns med i färsen. Rör ihop allt och glöm inte att provsteka en köttbulle först innan du börjar rulla för att se ifall de saknas mer salt eller peppar. Rulla ihop färsen till små bollar i en tallrik som du har penslat med matolja och en skvätt vatten. Jag penslar alltid min tallrik med olja och vatten för att köttbullarna lätt ska lossna ifrån tallriken vid stekning. Hetta upp en panna med smör och olja. Börja stek dina köttbullar på medelhög värme tills de är helt genomstekta. Potatismos 1 Kg potatis av mjölig sort 2 dl vispgrädde 1 1/2 - 2 dl mjölk 50g smör Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Gör såhär: Skala potatisen Koka potatisen tills den är färdig När potatisen är färdigkokt så lägger du de i en skål och vispar tills potatisen har krossats lite. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull Spä med lite av gräddmjölken under tiden du vispar Vispa till en fluffig och len puré. Smaka av med salt, peppar och muskot Gräddsås 5 dl vispgrädde 1 dl mjölk 2 köttbuljongstärningar 2 tsk kinesisk soja 1 msk majsstärkelse + 1/2 dl kallt vatten Smaka av med salt och peppar Gör såhär: När du har stekt färdigt köttbullarna så sparar du matfettet som blev över i stekpannan. Häll i mjölk och grädde och låt de koka upp under omrörning. Smula ner köttbuljongen i gräddmjölken och vispa så att de inte bildas klumpar i såsen. I med sojan och rör om Om du vill ha såsen tjockare så kan du nu hälla i majsenaredningen och låta såsen koka upp under omrörning tills den har tjocknat. När såsen har tjocknat så sänker du värmen och smakar av såsen med salt och peppar. Rårörda lingon 300g frysta lingon 1 dl strösocker Gör såhär: Blanda ihop lingon tillsammans med sockret i en skål. Rör om då och då tills sockret smälter. Pressgurka 1 gurka 3 msk 12% ättika 3 msk socker 1 1/2 dl vatten 1/2 dl finhackad persilja Smaka av med salt och peppar Gör såhär: Förberedd en skål med ättika, socker och vatten Skiva gurkan tunt eller använd en mandolin Lägg i den skivade gurkan i skålen med ättikslagen Blanda, smaka av med salt och peppar. Avsluta med finhackad persilja.