En otroligt god och smakrik risrätt gjord på en supergod köttfärssås med haricot verts och saffran som får varvas tillsammans med basmatiris. Supergod att ätas tillsammans med yoghurt och gärna Shirazi sallad till. Recept för fyra portioner 4 dl basmatiris 400g nötfärs 400g haricot verts 1 gullök finhackad 3 st potatisar fast form, skalad och skivad 0,5g saffran utlöst i 1,5 dl kokhett vatten 2 tsk gurkmeja 1 tsk curry 2 tsk paprikakrydda 2 tsk allkrydda 1 dl tomatpuré Olja till stekning Gör såhär Skölj och blötlägg riset, blötlägg riset gärna i 2 timmar men 30 minuter funkar också bra. Stek nötfärs i en stekpanna på hög värme så all vätska från färsen försvinner, häll sedan i den finhackade löken och rör om. I med tomatpuré och lite olja, stek på den ordentligt för att få en djupare smak i såsen. I med kryddorna, rör om och häll sedan i haricot vertsen. Stek på alltihopa och avsluta med att hälla i vatten ca 2 msk saffransvatten , salt och peppar och låt såsen puttra i ca 20-30 minuter. Under tiden som köttfärssåsen puttrar så ska riset tillagas enligt anvisningarna tills riset är 80% färdiglagad. Sila bort vattnet från riset och ställ riset åt sidan. Använd gärna en non-stick kastrull om du har det hemma. I en kastrull ringlar du i lite olja, placerar potatisskivorna och några skedar av saffransvattnet. Varva basmatiris, köttfärssåsen och saffransvatten tills riset är slut. Gör små hål i riset så värmen sprider sig jämnt över riset, på med lock och låt de tillagas på låg värme i ca 30 minuter. Servera tillsammans med Shirazi sallad och gärna yoghurt. Recept på Shirazi finns också på bloggen.