Mansaf är en risrätt som man gärna vill äta när man är fler. Risrätten består av tunna skivor shrak bröd som man har i botten av fatet sen så häller man i lite yoghurtsås över brödet, på med ris och kött. Sedan är det bara att toppa med finhackad persilja, rostade mandlar eller pinjenötter och ännu mera yoghurtsås. Denna rätten ska man helst av allt äta med hjälp av fingrarna och ingen sked ska användas här inte. I Sverige kan det vara svårt att få tag på shrak bröd och jamid (torkad yoghurt) men har ni tur så kan ni hitta dessa på orientaliska livsmedelsbutiker. Bor ni i närheten av Kristianstad så brukar Foodmix i Kristianstad ha jamid och Gamla näsby livs brukar ha shrak bröd. Annars går det bra att byta ut jamid mot vanlig yoghurt och shrak mot annan typ av tunnbröd. Recept för fyra portioner Buljongen: 2 kg lamm grytbitar gärna med ben 2 st gullök 5 st lagerblad 7 st kardemummakapslar Yoghurtsåsen: 500g jamid flytande eller naturell yoghurt i tetra pak 500g naturell yoghurt tetra pak 1 msk majsstärkelse 1/2 tsk gurkmeja 1 tsk ghee smör Riset: 7 dl egyptiskt ris (eller rundkornigt ris) 1 msk ghee smör 1 tsk gurkmeja 1 msk Vegeta allkrydda Ca 10 dl vatten Till servering: Shrak bröd Finhackad persilja Rostade pinjenötter eller mandlar Gör såhär: Buljongen: Koka upp lamm grytbitar tillsammans med lök som är delad i halvor, kardemumma och lagerblad. Häll i vatten precis så det täcker över köttet. Låt köttet koka på medelhög värme tills den är färdiglagad, det brukar ta cirka 1,5h-2h. Skumma av då och då. Yoghurtsåsen: Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull, rör om till en klumpfri smet. Låt yoghurtsåsen puttra på låg värme i ca 10 minuter sedan ska de färdiga köttet hällas i yoghurtsåsen tillsammans med hälften av buljongen. Rör om och låt köttet puttra på låg värme i ca 30 min innan servering. Riset: Skölj och blötlägg riset ca 1h innan tillagning. Häll ner ghee smör i en gryta och häll sedan i ris, allkrydda och rör om. I med vatten precis så det räcker över riset. Låt koka tills all vätska sugits in i riset och tills riset är helt färdiglagat. Ta fram ett fat och lägg på två st shrak bröd, ringla över lite yoghurtsås och häll sedan på ris. Toppa riset med kött, rostade mandlar och finhackad persilja. Häll yoghurtsås i små skålar så kan man hälla i mer om man önskar mer sås.