Mtabaq jizzar är en stor favorit hemma hos oss sedan många år tillbaka. Denna supergoda rätten tar mig tillbaka till min barndom då mamma stod i köket och lagade denna rätten. Den ljuvliga doften av Mtabaq Jizzar kunde man känna av vid trappuppgången till vår lägenheten, så fina minnen. Denna höstmåltiden görs i vanliga fall med endast morötter, kött och kryddigt ris men eftersom det är säsong på rotfrukter så valde jag att experimentera lite genom att blanda i både palsternacka och morötter, så himla gott. Här kommer recept på min version av denna rätten. På min instagram har jag gjort en steg-för-steg video och för att komma till videon kan du klicka HÄR. Recept för fyra personer: 3 glas långkornigt basmatiris 300g rostbiff eller ryggbiff 3 st stora morötter 2 st palsternacka 1 lök 3 vitlöksklyftor 35g fryst dill 1 tsk curry 1 tsk gurkmeja 1 tsk sju kryddor 1 kanelstång 2 msk allkrydda eller köttbuljong Salt och peppar Olja till stekning Gör såhär: Börja med att skölja och blötlägga riset. Skala och hacka morötterna och palsternackan i medelstora kuber. Finhacka lök och vitlök, skär köttet i medelstora bitar. Börja med att bryna köttet i en panna tillsammans med olja. När köttet har fått en fin yta så tillsätter du den finhackade löken och fräser tills löken har mjuknat en aning. Därefter häller du i rotfrukterna. Fräs alltihop i ca 3 min på medelhög värme därefter häller du i vitlök och kryddorna. Fräs på de i ca 2 min. I slutet sänker du värmen på plattan och vänder i dillen bara så att den blandas i. Riset: Börja med att koka riset al dente (80% klar), när riset är 80% färdigkokt så silar du bort vattnet ifrån riset och häller tillbaka riset i kastrullen. Häll över kött och rotfruktsblandningen och gör små hål i riset med en sked så att ångan fördelas jämnt över riset. Stäng locket och sänk värmen till 2an (av 9). När riset är färdigkokt så blandar du ihop allting och sen kan du servera risrätten med turkisk yoghurt och en kall fräsch sallad.