Lammracks och lammkotletter på persiskt vis. Shishlik är lammkött som fått marineras i en yoghurt och saffrans marinad. Yoghurten är väldigt viktig då de gör att kötter behåller sin saftighet och de ger även en otroligt god smak till köttet. Recept för fyra portioner Ca 2 kg lammkotletter eller lammracks 0,5g saffran utlöst i 1/2 dl kokhett vatten 2,5 dl turkisk eller grekiskt yoghurt 1 st tunnskivad gullök 1 st citron (zest och saft) 2 tsk paprikakrydda 2 tsk gurkmeja 3 msk olivolja Salt och svartpeppar efter smak Saffranssmör: 100g smör 0,2g saffran Gör såhär Banka ut kotletterna och lammracksen med hjälp av en köttbankare eller en liten kastrull. Lägg köttet i en stor skål, häll i resterande ingredienser och blanda väl. Smaka sedan av med salt och peppar. Låt köttet marineras över natten eller i minst 2 timmar. Grilla köttet tills de får en fin färg. Saffranssmör: Smält smör tillsammans med saffran. Använd sedan saffranssmöret till att pensla på köttet under tiden köttet grillas. Det ger en otroligt god smak! Servera tillsammans med saffransris eller bröd.