Rez w lahme w bazela Det betyder Ris med kött och ärtor. Otroligt god risrätt som är väldigt smidig att tillaga då allt tillagas i en och samma kastrull. Denna rätten är perfekt för dig som inte orkar med mycket disk och är du småbarnsförälder precis som jag så kan jag säga att denna rätten har gått hem hos alla barn som fått detta serverat. Tips! Vill du ha maten färdiglagad på 1 timme så rekommenderar jag tryckkokare. Recept för fyra portioner 600g högrev 6 dl basmatiris 1 stor hackad gullök 2 1/2 dl gröna ärtor 1 kanelstång 3 lagerblad 1 tsk gurkmeja 2 tsk sjukryddor 5 st hela kardemummakapslar 5 st hela nejlika 1 msk allkrydda eller 1 grönsaksbuljong 1-2 dl rostade mandlar till servering Smaka av med salt och peppar Gör såhär: Börja med att dela köttet i stora bitar, lägg de i en kastrull med vatten tillsammans med resterande kryddor och lök. Låt köttet koka på medelhög värme i ca 1,5 timme eller tills köttet är klart. Under tiden köttet kokar så ska riset sköljas och blötläggas. När köttet är klart så ska riset i. Salta om det behövs. Buljongen ska precis täcka över riset så riset inte riskerar att bli klibbigt. När riset har kokat och sugit åt sig nästan all vätska så är det dags att gå in med ärtorna. Sätt på lock och låt riset sjuda tills riset är färdiglagat. Servera risrätten, toppa med rostade mandlar och khiar w Laban (arabiska versionen av grekisk tzatziki).