Kabsa är otroligt god och smakfull risrätt som består av kyckling eller kött som får koka i en härlig buljong. Förutom att den är riktigt god så är den lättlagad och så smidig att laga då hela rätten lagas på en och samma kastrull. När köttet är klart så häller man blötlagd ris i buljongen så får allt koka tillsammans. Här kan man själv välja om man vill ta upp köttet från buljongen och toppa riset med köttet vid servering eller om man vill ha kvar den i buljongen med riset. Recept för fyra portioner 6 dl basmatiris 500g högrev eller grytbitar av lamm 1 morot, riven 2 st gul lök, finhackade 2 st grön eller röd färsk chili (kan uteslutas) 4 st hela vitlöksklyftor 1 tomat, finhackad 2/3 dl tomatpuré 1 tsk kryddnejlika 2 st stjärnanis hel 4 st kardemumma hem 1 msk Kabsa krydda (finns i orientaliska livsmedelsbutiker kan uteslutas) 1 tsk gurkmeja 3 st lagerblad 2 st kanelstänger 1 msk allkrydda eller 1 grönsaksbuljong Olja till stekning Gör såhär Skölj riset i omgångar tills det mesta av stärkelsen är borta, blötlägg riset i minst 1 timme. Fräs lök i olja på medelhög värme tills den får en lätt färg. I med kardemumma, stjärnanis, lagerblad och kanel, rör om en stund och häll sedan i resterande kryddor. I med vitlök, morötter, finhackad tomat och tomatpuré, fräs runt en stund så att tomatpurén steks på ordentligt. Häll i köttet och stek på medelhög värme, i med chilifrukterna och kokhett vatten så det precis täcker över köttet. Låt koka på medelhög värme tills köttet är färdiglagat. När köttet är färdiglagat så kan man antingen hälla i riset över köttet i buljongen eller ta ut köttet och ha den åt sidan. Jag valde att ha köttet vid sidan om och kokade sedan mitt ris i buljongen. Servera riset på ett fat, toppa med köttet och gärna rostade pinjenötter, cashew eller mandlar.