Freekeh består av grön durum som soltorkas, rostas och gnuggas för att få sin goda karaktäristiska smak. Konsistensen påminner rätt mycket om en italiensk Risotto, supergott. Recept för 4 port: 500g benfri högrev 4 dl grön durumvete 3 dl ärter 1 lök 1 kanelstång 1 tsk gurkmeja 2 lagerblad 5 kardemummakapslar 2 köttbuljongstärningar 2 dl skalade mandlar Gör såhär: Börja med att rensa durumveten genom att plocka ut stenar. Skär högreven i önskad storlek och bryn sedan de i en gryta så att de får färg. Gå sedan i med skivad lök och kryddor. Smula ner buljongen och häll över kokhett vatten, låt sedan köttet koka på låg värme i ca 2.5h. Under tiden köttet kokar så rostar du mandlarna i ugnen tills de får en fin gyllenbrun färg. När köttet är färdigkokt så silar du bort kött, lök och kryddor. I buljongen som köttet fått koka i så kokar du durumveten. När durumveten är färdigkokt så blandar du i frysta ärter. Efter ca 5 min är det klart för att serveras. Konsistensen på Freekeh ska vara ungefär som en risotto. Servera riset i en tallrik, toppa med kött och mandlar och avnjut rätten med en svalkande mynta tzatziki.