I år blir det ingen resa till Iran så jag valde att ta Iran hem till mig. Djojekebab är saftiga kycklingspett som marineras i en härlig yoghurtsmarinad som man smaksätter med saffran och citron. En riktig klassiker! Ca fyra port Riset: 6 dl Basmatiris 1 1/2 dl berberis 1 1/2 msk salt 0,5g saffran utlöst i 1 dl hett vatten 5-7 krossade kardemummakapslar Gör såhär: Blötlägg riset i ca 30 minuter Blötlägg berberisen i ca 20 min Koka upp rikligt med vatten i en kastrull Sila bort vattnet från riset och häll i riset i kastrullen med vatten. Strö över salt och kör i kardemumma kapslarna Blanda och låt riset koka upp i ca 10 min När riset nästan är färdigkokt men ändå har en kärna så silar du bort vattnet från riset och häller tillbaka riset i kastrullen Sänk värmen och gör små hack i riset så att ångan fördelar sig jämnt. Stäng locket och låt riset tillagas under låg värme i ca 20 min. Under tiden riset tillagas så silar du bort vattnet från berberisen och häller de i en panna med medelhög värme. Steker de lite fort och när riset är färdigkokt så kör du i ca 2 dl av riset ner i pannan med berberisen och ringlar över saffransvatten. Kycklingspett: 700g kycklingfilé 1 lök 2 dl lättyoghurt (går att ersättas med grekisk eller turkisk yoghurt) 1 msk mild paprikakrydda 1/2 msk gurkmeja 1 citron (saften) 0,5g saffran utlöst i 1/2 dl hett vatten 1/2 msk olivolja Grillspett Salt och peppar Gör såhär: Skiva löken grovt och häll de i en skål Hacka kycklingfilén i medelstora bitar och häll de över löken I mer resterande ingredienser och blanda väl. Låt marineringen stå i minst 40 min men gärna över natten för bäst smak Trä spetten med kycklingen och löken Lägg spetten i en ugnssäker form tillsammans med tomater och lökklyftor. Avsluta med att ringla över olivolja och flingsalt över tomaterna och löken. Tillaga kycklingspetten i ugnen tillsammans med löken och tomaterna i ca 40 min på 180 grader. Tips! Servera gärna rätten tillsammans med persisk Shirazi sallad och Mast o Khiar som är en persisk yoghurtsås