En himmelskt god risrätt med kyckling som kommer ursprungligen från Jemen. Första gången jag åt Mandi var under 2010 när jag var bortrest i Syrien med familjen, där fanns en restaurang som drevs av Jemeniter som serverade riktigt god Mandi. Glömmer aldrig hur förälskad jag blev i denna rätten första gången jag åt den. Den rökiga smaken som träder in i kycklingen och riset ger hela rätten en fantastisk god smak. Kycklingen: 1 hel kyckling 1 1/2 tsk gurkmeja 2 tsk hawaij kryddmix (recept nedan) 1 msk neutral olja 0,5 g saffran utspätt i 2 msk kokhett vatten Salt Svartpeppar Riset: 5 dl basmatiris (blötlagd i minst 1 timme) 2 msk hawaij kryddmix 4 kardemummakärnor 2 lagerblad 1/2 tsk kanel eller en liten kanelstång 1 torkad lime (valfritt) 1/2 dl neutral olja 1/2 hackad lök 2 färska chili 1 krm röd karamellfärg (valfritt, mest för färgen) 1 snabbkol (för att röka rätten) Gör såhär: Fräs hackad lök tillsammans med olja tills löken får en glansig färg, i med kryddor och rör om. Häll sist i ris, salt, kokhett vatten så det precis täcker över riset och täck över med 3 lager aluminiumfolie. Gör flera hål i folien med hjälp av en en kniv. Placera kycklingen över folien som är på riset och täck över med mer aluminiumfolie. Se till att grytan eller formen som riset och kycklingen ligger i tål värme då denna rätten lagas i ugn. Kycklingen: Blanda ihop alla kryddor tillsammans med oljan och marinera sedan kycklingen. Placera kycklingen över folien och täck över med ännu mera aluminiumfolie. Och in med grytan i ugnen på 210 grader i cirka 1 timme. När en timme har gått så ta bror folien från kycklingen och pensla på med lite olja och sätt ugnen på grillläge. Låt kycklingen få en gyllene färg. Häll olja i en i aluminiumfolie som du format till en skål. Lägg aluminiumfolie skålen in i grytan tillsammans med kycklingen och lägg sedan i en varm kolbit i oljan för att röka hela rätten. Stäng sedan locket och låt stå i ca 5 min innan servering. Hawaijkryddmix; 1/3 dl Koriander frön 1/3 dl kummin frön 1/4 dl Svartpepparkorn 1/2 msk kardemummakärnor 1 tsk kryddnejlika 2 tsk kanel 2 tsk gurkmeja Lägg alla kryddor förutom gurkmejan i en torr panna och torr rosta kryddorna på medelhög värme. Va uppmärksam så du inte råkar bränna kryddorna så rör om ofta. De ska rostas i ca 2-3 minuter. När kryddorna är färdig rostade och har svalnat en aning så kan du lägga kryddorna i en kaffekvarn eller mixer och börja mixa. När kryddorna är färdigmixade så tillsätter du bara gurkmejan och rör om. Och där har du din hawaijkryddmix färdig.