Maqloba är en underbart god risrätt som lagas i hela Mellanöstern, idag lagar jag den på mammas vis, den är den godaste enligt mig. Rätten består av att man har kött/kyckling och friterade grönsaker som potatis, paprika, aubergine och lök i botten av grytan och sist ris. Sen ska man vända grytan upp och ner. Förutom att rätten är vacker att titta på så är den otroligt god. Recept för fyra portioner Kycklingen: 2 st kycklingklubbor 1 st lök delad i två delar 1 tsk gurkmeja 1 tsk sjukryddor 1 grönsaksbuljongtärning Grönsaker: Ha 3 st potatis skalad 1 st tomat 1 st lök 1 st paprika valfri färg 1 st aubergine skalad i ränder 4 dl halv kokt basmatiris Olja till fritering 0,5 g saffran utlöst i 1 dl kokhett vatten Gör såhär: Kycklingen: Lägg alla ingredienser i en gryta, häll i vatten precis så det täcker bäver kycklingen. Låt kycklingen koka på medelhög värme i ca 40 minuter, skumma av då och då. Ta upp kycklingen och sila buljongen igenom en finmaskig sil. Spara buljongen. Grönsakerna: Skala potatisen, skär de i tjocka bitar och fritera tills de får färg på hög värme. Skär paprikan i ringar, fritera de och ställ åt sidan. Skär aubergine i skivor och fritera de tills de får färg, ställ sedan åt sidan. Skär löken i ringar och fritera även dessa bara tills de får en lätt färg, ställ de åt sidan. Tomaten ska skivas i tjocka skivor men den behöver inte friteras. Koka riset enligt anvisningar tills den är ca 60-70% färdigkokt, sila bort vattnet från riset och ställ åt sidan. Häll lite ris i en tom gryta, stapla sedan på kycklingen, potatisen, paprikan,löken, tomaterna, auberginerna och ringla över hälften av saffransvattnet. Häll i riset och ca 2-3 dl av buljongen som kycklingen kokat i och resten av saffransvattnet. Pressa riset med hjälp av en liten assiett och på med lock. Låt detta koka på låg värme tills riset är klart och sugit åt sig all vätska. Vänd grytan upp och ner och njut! Tips! Skär en bit bakplåtspapper och ha i botten av kastrullen så slipper maten fastna.