Parda Palaw betyder ''riset bakom gardinen''riset och består av Biryani bakad inne i krispig filodeg, otroligt god och så vacker att titta på! Lagas mycket i Irak särskilt i den kurdiska delen. Det går alldeles utmärkt att skippa att baka riset i filodeg och äta riset som en vanlig Biryani. Recept för 4 portioner 300g kycklingfilé eller lårfilé 3 dl basmatiris 1 dl vermicelli 2 st skivade lökar 1 dl rostade mandlar 2 st morötter hackade i kuber 2 dl gröna ärtor 1 dl russin (frivilligt) 2 tsk gurkmeja 1 tsk curry 2 tsk allkrydda 2 tsk malen kardemumma 1 kanelstång 2 lagerblad 1 pkt filodeg Gör såhär: Koka riset tillsammans med kanelstång, lagerblad och salt tills riset är Al Dente. Sila sedan bort allt vatten och ställ riset åt sidan. Rosta vermicelli tills den får en ljusbrun färg, häll sedan i ca 2 dl vatten och lite olja tills vermicellin mjuknar till ställ den sedan åt sidan. Stek varje ingrediens för sig (kyckling, lök, morötter, russin och gröna ärtor). När kycklingen och grönsakerna till biryanin är färdigstekta så vänder du allt i en panna med hög värme och går i med gurkmeja, curry, allkrydda, malen kardemumma och rör om. Smaka sist av med salt och svartpeppar. Blanda biryani blandningen med riset och ställ åt sidan. Ta fram en kastrull eller djup form som tål hög värme och börja med att smörja in kastrullen med smör. Gör flera lager av filodegen och pensla på med smör under varje lager av filodegen. Ha i riset och täck med filodeg, avsluta med att pensla på mer smör. Låt bakas i ugnen på 180 grader i cirka 30 minuter tills skalet är gyllene. Låt sedan vila i minst 10 min innan den vänds upp och ner. Servera tillsammans med naturell yoghurt eller tzatziki. Veg alternativ: Uteslut kycklingen helt eller ersätt med valfri protein