En riktigt god irakisk risrätt gjord på buljongkokt ris med mungbönor och jag älskar även att smaksätta riset med saffran och det är även de som gör att min timmen mash skiljer sig från andra. Vågar man säga att den är godast? Ja! För det är den, otroligt god. Vid servering toppar man risrätten med karamelliserad lök och serverar med yoghurt eller äter man rätten som den är. Denna rätten kan påminna väldigt mycket om en syrisk/libanesisk Mujaddara men den största skillnaden är att i den syrisk/libanesiska varianten använder man gröna linser medans vi irakier använder mungbönor. Sen väljer jag även att smaksätta med saffran vilken inte är klassiskt men det blir fantastiskt gott. Recept för fyra portioner 5 dl basmatiris 1 1/2 dl mungbönor 2 grönsaksbuljongtärningar 3 st stora lökar 0,5g saffran utlöst i 1 dl kokhett vatten Ca 12 dl kokhett vatten Gör såhär: Skölj mungbönorna och koka de tills de är nästan klara. Skölj riset och låt riset ligga i blöt i cirka 30-60 minuter. Skiva löken och stek den tills den blir karamelliserad. Häll i olja i en kastrull, sila bort vattnet från bönorna och riset och stek de tillsammans i oljan på hög värme. Tillsätt därefter grönsaksbuljongen och kokhett vatten över. Låt riset koka upp på hög värme och när riset har sugit åt sig de mesta av vattnet så sänk värmen till 4an (jag har 9 nivåer) men på medelvärme. Stäng locket och låt riset tillagas där. Ringla över saffrans vattnet när riset och bönorna börjat bli klara och all vatten har kokat bort, stäng locket och sänk värmen till nivå 2 (av 9). Toppa med den karamelliserade löken och sen är den klar att äta. Servera gärna riset tillsammans med kyckling och yoghurt eller ät den som den är.